Video on in ja pop

Video on tämän päivän väline. Ei tarvitse edes vaivautua tutustumaan tutkimuksiin, vaan riittää kun vilkaisee ympärilleen. Erityisesti nuoriso on ottanut videot omakseen. Tubettajat/videobloggaajat keräävät suuria katsojamääriä ja toimivat nuorisolle uskottavampana ja kiinnostavampana välineenä kuin perinteiset mediat. Videot korvaavat yhä useammin kirjoitetun viestin ja kuvan myös heidän keskinäisessä viestinnässä.

On helppo ymmärtää videoiden suosio, sillä video on helppo tapa nauttia sisältöä. Videot kiinnostavat meistä jokaista. Myös vanhempi ikäluokka ja ennen kaikkea päättäjät käyttävät sisältöjä mielellään juuri videon muodossa. Vaikka videoita tehdään enemmän ja enemmän, on haasteena edelleenkin kiinnostavien, ajankohtaisten videosisältöjen puute.

Mistä hyvässä videossa on kyse? Niin kuin aina viestinnässä, kyse on kohderyhmistä ja heitä kiinnostavasta sisällöstä ja videon käyttötarkoituksesta. Edelleenkin usein huomaa, että videon suunnittelun lähtökohtana on ollut yrityksen oma tekeminen – ei katsojan tarve tai kiinnostus. Tai mikä vielä harmittavampaa, tavoitteena on vain ollut tehdä video, mutta sen tarkoitus ja tavoitteet on unohdettu.

Yleisön ymmärtäminen korostuu

Hyvän videon tekeminen ei ole helppoa, mutta tässä muutama seikka, joista voi olla hyötyä sitä suunniteltaessa. Videossa on kyse kokemuksesta. Meidän omat asiat ovat meille tuttuja, mutta entäpä millaisena ne näyttäytyvät kohderyhmän näkökulmasta. Mieti, jos sinun pitäisi saada tietoa jostain sinulle hieman tuntemattomammasta asiasta, vaikkapa uudesta planeetasta. Eikö juuri video voisi antaa sinulle tämän tiedon nopeasti ja kiinnostavalla tavalla. Mitä sen silloin pitäisi kertoa.

Ihmiset ostavat tuotteita ja palveluja, koska he haluavat ratkaista ongelmia. Voisiko katsojan näkökulmasta olla kiinnostavaa, että teemme videoita, joissa ratkaistaan ongelmia? Ongelmien ei tarvitse olla megaluokan haasteita, vaan ratkaisuja jokapäiväisiin tilanteisiin. Kuinka kaikki käytännössä toimii –tyyppisiä ohjevideoita tai videosarja, jossa esitellään päivittäin ratkaisuja ongelmiin. Erilaiset ladattavat oppaat ovat yleistyneet nopeasti verkossa, joten voisiko saman sisällön esittää tiiviissä videossa.

Korosta tunnetta

Usein keskitytään (myös videolla) esittämään rationaalisia vahvuuksia tai tuomaan esiin faktatietoa ja unohdetaan, että tunne saa meidät ihmiset toimimaan. Olemme valmiita ostamaan jopa kalliimpia ja tehottomampia tuotteita/ratkaisuja, mikäli kyseinen toimija miellyttää. Videot, jotka vahvistavat tunnesidettä, ovat yhtä tärkeitä, jollei peräti tärkeämpiä kuin videot, jotka esittävät tuote-eroavaisuuksia. Tunteen avulla voidaan tehdä meidän arvot eläviksi ja näin kertoa meistä enemmän kuin pelkät faktat.

Ensivaikutelma on kaikki kaikessa.

Mikä tahansa video ei riitä. Sisällön on oltava merkityksellistä ja sen on sovittava katsojan tilanteeseen. Sen pitää olla hyvin tehtyä ja näyttää hyvältä. Ensivaikutelma on kaikki kaikessa. Muutama vuosi sitten videon tekeminen oli jo sellaisenaan merkittävä saavutus. Tänään videot ovat yksi keskeisimpiä viestinnän muotoja ja niihin pätee samat lainalaisuudet kuin muuhunkin viestintään. Ei kannata sortua toistamaan itsestään selvyyksiä, sillä todennäköisesti kilpailijasi tekevät sitä samaa. Mikä on se tekijä, jolla tullaan huomatuksi ja miksi ihmiset haluavat katsoa juuri teidän videon?

Jotain kiinnostavaa pitää tapahtua ensimmäisen 15 sekunnin kuluessa.

Jo pelkästään se, että yhä suurempi osa videoista katsotaan nykyään mobiililaitteesta, kannustaa tekemään lyhyempiä videoita. Aivan kuten tämän päivän biisit, jotain kiinnostavaa pitää tapahtua ensimmäisen 15 sekunnin kuluessa, muutoin käyttäjä siirtyy eteenpäin. Esimerkiksi useamman minuutin videosta voi irrottaa lyhyitä yksityiskohtia, joiden avulla innostetaan katsoja huomaamaan sisältö ja haluamaan sitä lisää. Mutta myös pitkät rainat tekevät tuloaan. Vaikka lyhyet videot purevat, uskon vahvasti, että niiden vastavoimaksi nousevat pitempikestoiset sisältörikkaat videot. On sitten kyse yhdestä pitkästä tai usean videon sarjasta.

Löydä oikeat katsojat

Videoiden menestystä arvioitaessa viitataan usein Youtube ja Facebook katsojamääriin. Videoiden toivotaan nousevan viraalihiteiksi, mutta käytännössä se on lähes mahdotonta. Suuriin katsojamääriin juuri koskaan päästä ilman suunnitelmallista viestintää ja maksettua mainontaa. Aina se ei ole tarpeenkaan. Video voi olla erittäin onnistunut ja menestys ilman suuria katsojamääriäkin – käyttötarkoitus ratkaisee. Video voi toimia osana yritysesittelyä ja vahvistaa yrityskuvaa tai se voi olla tarkasti suunnattu viesti ydinkohderyhmälle. Hyvin tehty, laadukas video voi vaikuttaa merkittävästi myös sisäisesti ja sen merkitys voi olla suurempi kuin arvaammekaan.

Videoiden tarkoitus voi olla viihdyttää tai antaa tietoa, mutta tunteiden välittäjänä video on ylivoimainen. Ja kannattaa muistaa, että hyvin tekeminen on aina muodissa.