Virran viemää Tunturin pyörillä

Kesän 2017 Suomen 100 -juhlavuoden kärkitapahtumassa The Tall Ships Races Kotkassa ja Turussa tapahtumahenkilöstö liikkuu ympäristöystävällisesti Tunturin pyörillä.

Tilastojen mukaan suomalaisten yli kahden kilometrin matkoista yli puolet tehdään henkilöautolla. Kuljemme lyhyitä matkoja autolla luultavasti siksi, että se on helppoa. Siksi autoilua voidaan vähentää vain vaihtoehdolla, joka on aidosti helppo ja mukava.

Sähköpolkupyörä kilpailee auton kanssa erityisesti yli kahden ja alle kymmenen kilometrin matkoilla. Sähköavusteisella tavarapyörällä myös ostokset kulkevat helposti ja kevyesti kaupasta kotiin eikä kauppaan tarvitse aina lähteä autolla.

Suomessa sähköpolkupyörien osuus kaikista myydyistä pyöristä on tällä hetkellä yksi prosentti, mutta se ei kerro koko totuutta, sähköpyöräilyn potentiaali on merkittävä.

Keskieurooppalaisen nykykehityksen toteutuminen Suomessa kasvattaisi sähköpolkupyörien osuuden myydyistä pyöristä kymmeneen prosenttiin. Tämä tarkoittaisi vähintään 275 000 päivittäisessä käytössä olevaa sähköpolkupyörää.

Mikäli keskieurooppalainen kasvu saavutetaan, sähköpolkupyöriin siirtyy autoilijoita niin paljon, että se näkyy henkilöautojen päästöissä. Arvioiden mukaan uusista suomalaisista sähköpyöräilijöistä olisi neljännes entisiä henkilöautoilijoita. Sähköpolkupyörät korvaavat erityisesti lyhyempiä automatkoja. Yhteensä kaikista eri liikennevälineiden matkoista voidaan tulevaisuudessa tehdä sähköpolkupyörillä 4–9 %.

Maltillisen arvion mukaan 4 prosentin päästövähennykset alle 30 kilometrin automatkoilla.

Sähköpolkupyörät eivät ole Suomessa pienen teknologiasta innostuneen porukan puuhastelua. Suomessa tehdyn markkinaselvityksen mukaan sähköpolkupyöriä ostavat ennen kaikkea työikäiset ihmiset.

Ne ovat jokaiselle suomalaiselle sopiva liikkumismuoto. Sähköpolkupyörillä voi urheilla, käydä töissä ja ostoksilla, retkeillä ja tehdä kaikkia asioita, mitä tavallisillakin polkupyörillä. Sähköpolkupyörällä kaikki vain käy vähän helpommin.

"Se on enemmän kuin kulkuneuvo, enemmän kuin pyörä.”

Lähteet: Liikennevirasto