Ennuste: Rakkautta ja rauhaa vuonna 2017

Vuosi 2016 ei tosiaan ole ollut juuri kenenkään lempivuosi. Paljon hyviä asioita on kyllä tapahtunut, mutta yleinen mielipide tuntuu olevan, että 2016 on ollut täynnä menetyksiä, petosta ja murhetta. Onkin siis mitä parhain hetki ottaa katse tiukasti eteenpäin ja pudistella vanhan vuoden tomut pois jo ennen vuoden loppua. i2:n tulevaisuuden tutkijoiden osasto on koonnut yhteen paikkaan vuoden 2017 trendit.

Vielä katsaus menneisyyteen

2016 jää monien mieleen vuotena, jolloin sekä David Bowie että Prince siirtyivät lempeämmille laitumille, Britannia äänesti itsensä ulos EU:sta ja Yhdysvallat valitse varsin some-painotteisen vaalikamppailun päätteeksi reality show –miljonääritähden uudeksi presidentikseen. Mieliä pahoitettiin enemmän kuin koskaan, kampanjoinnit olivat uuvuttavampia ja repivät perheitä kahtia eri maissa. Vain aika näyttää miten näiden kahden viimeisen osalta maailma muuttuu.

Mutta se maailmanpolitiikasta. i2:n tulevaisuusosasto on tutkaillut sydämiään ja some-tilejään tiukasti viimeiset viikot, ja on tullut siihen tulokseen, että vuosi 2017 on rauhan ja rakkauden vuosi (sen lisäksi, että armas Suomenmaa täyttää ansiokkaat 100 vuotta). Sanotaan, että historia toistaa itseään 70 vuoden välein, mutta meillä toivotaan, että sykli olisi ensi vuoteen mennessä jo rivakampi. Nimittäin ensi vuonna rakkauden kesästä 1967 on kulunut tasan 50 vuotta.

Nyt ei arkailla!

Siinä missä vuosi 2016 jää muistiin reseptien ja ohjeiden megavuotena, vuoden 2017 suurin trendi tulee olemaan innovatiivisuus ja fiiliksen nostattaminen. Nyt saa siis taas näyttää tunteitaan, erityisesti intohimoaan, eri asioita kohtaan. Tämä pätee erityisesti some-puoleen, joten nyt jos milloin on aika kaivaa sitä rakkautta esille. Vaan ei rakkautta ilman surua, samalla ennustamme, että Twitter katoaa pian some-kartalta. Ehkäpä tämäkin sopii nostattamaan jotain tunteita?

Liven voittokulku

Enää ei voi olla olematta elossa eli live-lähetyksien suosio jatkaa kasvuaan myös ensi vuonna. Videot ovat nykypäivää ja live-lähetykset tuovat tietynlaista aitoutta some-tiliin. Ja kuten yhteisön rakentamisesta on opittu, yhteisöä on palkittava ja sille on tarjottava haluttua sisältöä. Eikä pidä tietenkään unohtaa 360-videoita ja –kuvia. Livenä tämä ei ihan vielä toimi parhaiten, sillä mitään ei voi silloin piilottaa, mutta näiden avulla on toteutettu esimerkiksi tiedotuskampanjoita.

Rauhaa koko kansalle

Erilaiset viestiapplikaatiot tuovat uusia mahdollisuuksia niin kaupantekoon, kun eri toimijat ja kanavat panostavat esimerkiksi viestintäsovelluksella maksamiseen. Ei ole paljon helpompaa tapaa ostaa, kun voi viikonloppusuunnitelmia kavereiden kanssa sopiessaan ostaa vaikka auton.

Vanhentuva sisältö tuo uutta… edelleen

Snap (applikaatio, joka aikaisemmin tunnettiin nimellä SnapChat) räjäytti potin pari vuotta sitten tarjoamalla mahdollisuuden viestiä vanhentuvilla viesteillä. Niin paljon mahdollisuuksia hassutteluun, eikä hämäristäkään viesteistä jää jälkiä. No, näin siis ainakin teoriassa ei jäänyt. Käytäntö olikin sitten eri, sillä ainahan viestistä jokin jälki jää.

Tämä ei silti ole heikentänyt vanhentuvan sisällön voittokulkua, sen sijaan esimerkiksi Instagram otti käyttöön vastaavanlaisen osion tuomalla käyttäjilleen ”Tarinat”-julkaisut. Seuraavaksi trendiksi onkin hahmoteltu Snapin tarjoamat yrityskäyttäjien mahdollisuudet, ja sovellus onkin tehnyt jo paljon töitä tämän puolen eteen. Nähtäväksi jää, miten Snapista saadaan kaikki hyöty irti, mutta siitä matkasta tulee varmasti mielenkiintoinen.

Todellista epätodellisuutta näkyvissä

Tulevaisuusjaostomme on myös huomannut sekä AR:n että VR:n lisääntyneen käytön. Toistaiseksi yritykset eivät vielä kykene hyödyntämään VR:a täysillä, sillä virtuaalitodellisuuden tuottavat lasit ovat melkoisen hintavia peruskuluttajan lompakolle. AR sen sijaan on näkynyt jo messuilla, mainoskampanjoissa ja viimeistäänkin jo Pokemon Go –pelissä. AR-sovelluksia löytyy useita jo ja ennustammekin, että ensi vuonna potti räjähtää erityisesti AR-sisältöjen osalta.

Mitä veikkaat, mikä ennustuksista pitää kutinsa?