YOU ME EAST – inspiroiva Itä-Suomi

i2 voitti jo toisen kerran kilpailutuksen Itä-Suomen yliopiston, Savonia AMK:n ja Karelia AMK:n yhteisestä osastosta suomen suurimpaan opiskelu- ja uratapahtumaan Studiaan. Sopimus on kolmivuotinen ja uusin kausi kattaa vuodet 2016-2018. Oppilaitosten lisäksi osaston toimijoina ovat vahvasti koulutukseen panostavat Kuopion ja Joensuun kaupungit.

Asiakkaan tarjouspyynnössä esittämä tavoite ”Haluamme vahvistaa hyvää käsitystä alueen oppilaitosten koulutusalojen monipuolisuudesta, opetuksen ja tutkimuksen laadusta sekä alueen kaupungeista. Olemme avoimia rohkeillekin ehdotuksille.” haastoi sopivalla tavalla suunnittelijatiimiä. Kolmen aiemman vuoden toteutus oli saanut sekä asiakkaalta että messukävijöiltä hyvää palautetta ja nyt halusimme sekä uudistaa messukonseptin että säilyttää vahvan ja yhtenäisen ilmeen usean toimijan osastolla.

Aiemmin ideoimamme osaston teema ”Find Your East” kehotti nuoria ennakkoluulottomasti tutustumaan Itä-Suomen monipuolisiin koulutusmahdollisuuksiin. Uusi teema puhuu tiedosta, oppimisesta, viihtyvyydestä, yhdessä tekemisestä ja iloisesta Itä-Suomesta otsikolla ”You Me East”.

Luonnoksesta lopulliseen toteutukseen.

Alkuperäisenä ideana oli lähteä rakentamaan puistokahvilan tyylistä avointa kohtaamispaikkaa, mutta varsinkin Studiassa paljon käytetyt avoimet ratkaisut tuntuivat tavanomaisilta ja liian keveiltä. Avoin saareke osaston pohjana antoi mahdollisuuden suunnitella aivan kokonaan oma rakenne ja muovasimme osastosta uudenlaisen, uteliaisuutta herättävän ja avoimen kutsuvan modernin atriumin. Puoliavoimet seinät osaston ympärillä ja rento ja moderni layout haastaa perinteisen tavan ”tehdä messuosastoja”. Hyödynsimme tehokkaasti koko käytettävissä olevan pinta-alan ja loimme osastolle kerroksellisia ”tiloja tilan sisällä” erilaisin värimaailmoin ja toiminnallisuuksin. Suurista oviaukoista avautuu osastolle aina uudenlaisia näkymiä, jotka kutsuvat kurkkaamaan kulman taakse.

Toimijoiden vahvoista tunnusväreistä ja rohkeasta typografiasta muodostui yhtenäinen ilme, joka mahdollisti näyttävän ja vahvan alustan asiakkaiden viesteille. Seiniin saatiin tyylikkäästi muotoiltuna mahtumaan paljon infoa niin oppilaitoksista, koulutusohjelmista kuin opiskelukaupungeistakin

Tunnelmia osastolta.

Oli ilo olla mukana tekemässä osastoa, jonka tilaaja uskalsi lähteä rohkeasti luomaan uutta. Kukaan ei varjellut nurkkakuntaisesti omaa etuaan, kuten yhteisosastoilla voi usein käydä. Oppilaitokset ja kaupungit puhalsivat yhteen hiileen ja saimme sopivasti kaikkien graafisia elementtejä yhdistellen luoda kokonaan uuden, toimivan kokonaisuuden. Messuille rakennettiin rento ja tärkeilyvapaa vyöhyke täynnä iloa, vieraanvaraisuutta ja avoimuutta itä-suomalaiseen tapaan.