Anna ideoiden lentää

NÄKÖKULMA

Anna ideoiden lentää

NÄKÖKULMA

Vietimme keväällä perinteisiä i2-päiviä ja aamupäivän teemanamme olivat luovat ajatusmallit, inspiraatio, ideointi sekä omien ja muiden ideoiden hyväksyminen. Etenkin viimeinen teema sai pohtimaan myös yrittämistä ja epäonnistumista. Jos aikoo uskaltaa aidosti heittäytyä ideoimaan, suunnittelemaan ja keksimään uutta, täytyy uskaltaa myös mokata. Rohkeutta ja heittäytymistä taitaa vaatii ennen kaikkea tilan antaminen niille kymmenille ”ei niin hyville” ideoille, joita luovassa prosessissa väistämättä syntyy.

Välillä huomaa, ettei omia ideoita uskalla sanoa ääneen. Tuntuu liian pelottavalta asettaa ideansa ja ajatuksensa arvostelun kohteeksi. Muiden ideat eivät ole täydellisiä – mutta ovathan ne nyt ainakin parempia kuin omani. Vai ovatko sittenkään? Ja onko sillä oikeastaan väliä, vaikka olisivatkin? Aluksi ihan päättömältä tai jopa huonolta tuntuvasta ideasta voi oikeassa seurassa lähteä liikkeelle prosessi, joka johtaa lopulta juuri siihen etsittyyn timanttiseen ratkaisuun.

Siksi pitäisi rohkeammin päästää irti ja ideoida ilman rajoituksia. Uskaltaa sanoa ääneen ne hölmöltäkin tuntuvat ideat. Siihen auttaa parhaiten ilmapiiri, jossa kenenkään ideoita ei sivuuteta tai tyrmätä. Me kokeilimme i2-päivillä erilaisia tapoja reagoida toisen ideaan. Jos toisten vastaus omiin ideoihin alkaa aina sanoilla ”Ei, koska..” tai ”Joo, mutta..”, jäädään helposti jumiin. Silloin ideat eivät ei saa mahdollisuutta kasvaa ja kehittyä, eikä kukaan lopulta uskalla – tai viitsi – edes kertoa ideoitaan. Jos kaveri sen sijaan lähestyy ideaasi innostuneella ”Joo! Ja..” aloituksella, olette jo paljon todennäköisemmin tiellä kohti sitä huippuunsa hiottua ideaa ja ratkaisua!

Hanna Grönholm / 2.5.2019

Lue myös