Elämyksenä hiljaisuus

NÄKÖKULMA

Elämyksenä hiljaisuus

NÄKÖKULMA

Puhelias savolainen laitettiin keskelle metsää karhujen kanssa. Metsästä löytyi karhuelämyksen lisäksi jotain muutakin.

Pois kaupungin kiireestä, autojen äänistä ja puheen sorinasta. Minä, joka aiheutan suurta melusaastetta, pelkään päivän tuomaa hiljaisuutta.

Matkustin Lentiiran kylään, joka on lähellä itärajaa. Sain lahjaksi elämyksen, jossa viettäisin yön metsässä pienessä kojussa karhuja tarkkaillen. Minua ei kuitenkaan pelottanut itse karhut niin paljoa kuin se, että minun pitää malttaa olla hiljaa perjantai-ilta kuudesta seuraavan aamun kello seitsemään.

Pitääkö meteli meidät poissa niistä ajatuksista, joita emme halua kohdata vai koemmeko itsemme yksinäisiksi, kun jäljelle vaan hiljaisuus? Mielessäni pyöri monta ajatusta. Onko nykypäivän melusaaste jo kaupunkilaiselle niin arkipäivää ettemme enää tiedosta, millaista todellinen hiljaisuus on. Ollessani metsässä pääkaupunkiseudulla, kuulen edelleen autojen äänet ja harvoin vältän kohtaamisen toisen lenkkeilijän tai samoilijan kanssa.

Töissä halutessani rauhaa laitan kuulokkeet päähän, mutta hiljaisuuden sijaan kuulen musiikin rytmin. Milloin viimeksi sinä olet ollut täydessä hiljaisuudessa ilman, että menisit nukkumaan?

Pelkoni osoittautui tällä kertaa turhaksi, sillä noin puoli tuntia oltuani tuossa pienessä kojussa, tuo mahtava metsien kuningas ilmestyi selkäni takaa syömään lihapalaa. En kyennyt enää muuta kuin miettimään, että nyt hemmetti se kamera toimimaan. Adrenaliini räjähtää kehossa ja olen innoissani sekä peloissani yhtä aikaa. Kaikki tämä saa minut elämään – vahvasti ja juuri siinä hetkessä.

Kun on hiljaa, voi kokea muilla aisteilla syvemmin. Pimeän metsän tuijottaminen hiljaa on jännittävää ja samalla jotenkin kovin koskettavaa. Mietin kuitenkin, korvasiko hiljaisuuden jokin muu ärsyke?

Korvasi tai ei, minä nautin tuosta hiljaisuudesta. Olen katsonut täydessä hiljaisuudessa karhua silmiin ja sen tulen muistamaan aina. Lupauksena itselleni ja ihmisille ympärilläni, tämä savolainen alkaa panostaa olemaan hiljaa. Ainakin yritän.

Kiitos tästä koettelemuksesta Wild Brown Bear Ltd -yritykselle ja niille kolmelle nallukalle, jotka ystävällisesti tekivät tästä kokemuksesta yhden mieleenpainuvimmista.

Senja Kilpeläinen / 9.10.2018

Lue myös