Ensto ja i2 rakentamassa kestävämpää huomista – pakkaus kerrallaan!

Pitkäaikainen asiakkaamme Ensto käyttää pian kokonaan uusia, entistä ekologisempia pakkauksia. Ympäristöystävällisyys otettiin lähtökohdaksi heti pakkausten ulkoasun suunnitteluvaiheessa, josta on vastannut i2. Uudistus on osa kansainvälisen perheyrityksen vastuullisten arvojen jalkauttamista. Ensto haluaa auttaa asiakkaitaan tekemään kestävämpiä valintoja.

Hankkeella on merkittävä kokonaisvaikutus, sillä suuren sähköalan yrityksen valikoimaan kuuluu tuhansia pakattavia tuotteita yksityisille kuluttajille ja teollisuudelle. Projektissa piti ympäristöarvojen ja Enston brändiä tukevan designin lisäksi huomioida tuotannon, logistiikan, alihankkijoiden ja asiakkaiden tarpeet. Enston teknisenä kumppanina pakkausuudistuksessa toiminut DS Smith kävi läpi 400 Enston pakkausta, joista 140:lle suunniteltiin uusi kustannustehokkaampi rakenne.

Uudistuksen lähtökohdaksi otettiin yksinkertaisuus. Pakkauksista haluttiin karsia kaikki turha, designista ja materiaalivalinnoista lähtien. Suurin osa Enston tuotteista pakataan jatkossa ruskeaan, täysin kierrätettävään aaltopahviin. Pakkauksessa käytetään vain yhtä väriä, joka vähentää vedenkulutusta painovaiheessa. Ja mikä tärkeintä, uudet pakkaukset on helppo tunnistaa, käyttää ja kierrättää. Yhdistämällä ja selkeyttämällä pakkausvalintoja saadaan aikaan säästöjä pakkausten tuotannossa ja niihin liittyvissä hankinnoissa.

Pakkausten suunnittelussa piti huomioida myös niiden käytettävyys kansainvälisesti, sillä Enstolla on toimipisteitä Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Uudistuksen toteutuksen helpottamiseksi teimme yhteistyössä Enston ja DS Smithin kanssa englanninkielisen pakkausohjeistuksen, jota voidaan soveltaa ympäri maailmaa.

Näin suuren mittakaavan uudistus opetti paljon uutta myös i2:n suunnittelijoille. Oli hienoa päästä tekemään työtä, jolla on ihan oikeasti merkitystä myös ympäristön kannalta. Odotamme innolla, että uudet pakkaukset ilmestyvät hyllyihin!

Satu Hänninen / 13.2.2018