Ketterästi, fiksusti ja tehokkaammin – agile vaatii keskinäistä kannustamista toimiakseen

NÄKÖKULMA

Ketterästi, fiksusti ja tehokkaammin – agile vaatii keskinäistä kannustamista toimiakseen

NÄKÖKULMA

Koiria pidetään oppivina, ketterinä ja aina iloisina kavereina. Koiria opetetaan pienestä pitäen suoriutumaan yhä haastavimmista tehtävistä omistajien tahdon mukaisesti ja agility tuo kuvaan vielä enemmän treenausta esteiden ylittämiseen tai kiertämiseen sekä valssi- ja ohjauskuvioiden oppimiseen. Koiria arvioidaankin usein juuri niiden ketteryys- ja oivaltamiskyvykkyyden mukaisesti. Koiria myös kiitetään onnistumista ja ”valmennetaan” koko eliniän ajan.

Agile ja liike-elämä

Agilesta puhutaan yhä enemmän myös liike-elämässä. Jo pitkään IT-maailman projekteissa käytetty ketterä malli tekee tuloaan kaikkeen liiketoiminnan kehittämiseen ja johtamiseen.

Tehokkuus- ja tuottavuusvaatimukset kasvavat ja enää ei ole aikaa eikä mahdollisuuksia perustaa isoja projektiorganisaatioita ja vuosia kestäviä suunnitteluvaiheita jokaiselle projektille, vaan tulosta on synnyttävä välittömästi. Meidänkin projekteissa asetamme yhä useammin tavoitteeksi sen, että projektin hyödyt on oltava käytäntöön vietävissä ja todennettavissa 12 viikon kuluessa. Siinä mitataan sitten sitä ketteryyttä.

Projektin hyödyt on oltava käytäntöön vietävissä 12 viikon kuluessa.

Mutta mitä, mitä, mitä? Missä kannustaminen ja arviointi?

Pelkkä puhe agilesta projektien läpiviennissä ei riitä, jos yritykset eivät uskalla muuttaa arjen toimintoja ja johtamismalleja. Irrottaa projekteihin eri tyylisiä osaamisprofiileja ja testata / koeponnistaa nopeasti jo projektin alkumetreiltä alkaen.

Entä sitten henkilöstön kannustaminen ja arviointi. Kiittäminen ja valmentaminen? Valitettavan usein nämä johtamisen ja myös hyvän käytöksen elementit puuttuvat edelleen suomalaisesta johtamiskulttuurista.

Hassua eikö totta? Samat johtajat ja kollegat, jotka kotona rapsuttavat ja leikkivät koiriensa kanssa kannustaen niitä aina uusiin, oivalluksia ja ketteryyttä vaativiin temppuihin, ovat työssä vahvasti imperatiiveja käyttäviä käskyttäjiä.

Poikkeuksiakin on – onneksi

Annan tässä kirjoituksessani isot kehut sekä Arkean että Lammin Säästöpankin johtoryhmille. Molempien organisaatioiden kanssa olemme hioneet heidän strategioita, markkinointia ja johtamista ”agilile-tyyliin” paineistamalla. Projektien jokaisessa vaiheessa ilmassa väreili innostus, kannustus ja yhdessä aina tehokkaampaan pyrkiminen.

Jälkikäteen voin todeta (ja uskon myös näiden molempien asiakkaidemme yhtyvän mielipiteeseeni) hankkeiden onnistuneen erittäin hyvin, edenneen ketterästi ja tuottaneen nopeasti todennettavia lisäarvoja toimintaan. Suurin syy projektien onnistumiseen oli johtoryhmien ja näiden organisaatioiden avainhenkilöiden sitoutuminen hankkeisiin, sisäinen opponointi ja testaus sekä epävarmuuden sietäminen, kiittäminen ja isosti kuunteleminen.

Muista myös kuunnella ja olla läsnä!

Miksi ei myös Sinun organisaatiossa kannustettaisi

Seuraavan muutos- tai kehitysprojektin suhteen resursoi projektisi fixusti, älä anna sille liikaa ylimääräistä aikaa, vaan kannusta tuloksiin vaikkapa 12 viikon kuluessa ketteryyteen ja todelliseen fokustamiseen pyrkien. Muista myös kuunnella ja olla läsnä!

Ja jos haluat keskustella ketterästi läpivietävistä kehityshankkeista, tule meille kylään.

Eero Eskola / 11.6.2018

Lue myös