Mentorin ei tarvitse olla myyttinen sankarihahmo

NÄKÖKULMA

Mentorin ei tarvitse olla myyttinen sankarihahmo

NÄKÖKULMA

Mentori-sana kuulostaa kovin juhlavalta, sillä se on lähtöisin Kreikan mytologiasta. Tarina kertoo, että sotapäällikkö Odysseus pyysi ennen taisteluun lähtöään ystäväänsä Mentoria neuvomaan, opettamaan ja kasvattamaan poikaansa Telemakhosta. Mentoroinnin tarkoitus on edelleen sama kuin tuhansia vuosia sitten: Se on hiljaisen tiedon siirtämistä, ystävyyttä ja sparrausta. Ja kaikeksi onneksi, mentorilta ei vaadita myyttisen sankarihahmon supervoimia.

Tuorein kokemukseni mentoroinnista on viimeisen neljän kuukauden ajalta Tampereen yliopiston koordinoimasta Hidden Gems -ohjelmasta. Hidden Gems auttaa Tampereen yliopiston kansainvälisten tutkijoiden puolisoja työllistymään ja kehittämään työelämätaitojaan Suomessa, ja mentorointi on yksi osa tätä. Hain mukaan, koska tiedän omasta kokemuksestani, millaisia haasteita ulkomailla asumiseen ja erilaiseen yhteiskuntaan sopeutumiseen voi liittyä. Lisäksi olen kaivannut kansainvälisiä kontakteja ja englannin puhumista. Näiden lisäksi mentorointi tarjoaa hyvän mahdollisuuden uusien ihmisten tapaamiseen, verkostoitumiseen ja omien näkökulmien avartamiseen.

Minulla oli ilo toimia kreikkalaisen animaattorin Chara Sakellarin mentorina. Annoin Charalle vinkkejä ansioluettelon muokkaamiseen ja kerroin eri työnhakumahdollisuuksista Tampereella. Chara kävi myös tutustumassa toimistoomme Pinninkadulla. Palkitsevinta mentoroinnissa oli huomata se, että pienetkin asiat voivat aiheuttaa toiselle suuria ahaa-elämyksiä ja kuljettaa eteenpäin. Onnistunut mentorointi ei vaadi sirkustemppuja tai niitä alussa mainittuja supervoimia. Riittää, kun olet mukana avoimin mielin, ihmisenä ihmiselle.

Aino Penttilä / 29.4.2019

Lue myös