Miten meitä voi motivoida?

NÄKÖKULMA

Miten meitä voi motivoida?

NÄKÖKULMA

Maailman väkiluku ylittää tänä vuonna 7,5 miljardin rajapyykin, mikä tarkoittaa, että meitä on tällä samalla pallolla aikamoinen määrä erilaisia ihmisiä – erilaisista asioista motivoituvia ihmisiä.

Istuimme taannoin työpaikkamme lounashuoneessa ja kerroin kuinka olemme lähdössä vapaalaskureissulle Norjaan ja kaikki näkivät intoni reissusta puhuessani. Suunvuoron saadessaan työkaverini oli aivan ihmeissään miten joku hakee tuollaisia kokemuksia, muistaakseni sana kuolemakin häneltä pääsi suusta. Hän kertoi, että hänelle riittää ihan merkattu rinne ja skumppalasi käteen, joku toinen jatkoi, että hänelle riittää ihan tuo skumppalasikin. Tuosta keskustelusta jäin miettimään, että kun meitä motivoi niin erilainen tekeminen niin mitä se tarkoittaa pomolleni tai työyhteisölleni? Tajusin, että hänhän kahlaa aikamoista suota. Meidän yrityksessä ikähaitari on laaja ja sitä suurempi skaala on persoonissa. On mahtavaa, että uudet yrityskulttuurit tukevat erilaisuutta, mutta joskus tuntuu, että se antaa myös luvan olla se v***mainen tyyppikin, ei niin salainen toiveeni onkin, että yrityskulttuurit sisältäisivät vielä enemmän yhteistä tavoitteellisuutta hyvässä hengessä.

Tiedätkö sinä mikä motivoi sinua? Oletko sinä kertonut sen työnantajallesi? Oletko ajatellut, että kaikilla kollegoillasikin on omat motivaattorinsa? Oletko miettinyt kuinka vaikeaa on motivoida kaikkia?

Sen mitä kaikesta tästä olen oppinut, on, että puhutaan suoraan, kerro suoraan miltä sinusta tuntuu ja mitä haluat muuttaa tai saavuttaa. Älä oleta, että sinun ajatuksia luetaan vaan kerro, että kaipaat haasteita tai että näin on hyvä olla. Käytämme aivan liikaa aikaa turhaan analysointiin ja arvuutteluun näissä asioissa, kun voisimme sanoa ajatuksemme ääneen ja kysyä ne mieltä askarruttavat asiat suoraan. Uskon, että suurinta muutosta saadaan aikaan puhumalla avoimesti, unohtamatta kunnioitusta muita kohtaan.

Psst. Hengissä palattu Norjasta ja vaikka ärräpäitä irtosi ja lumilaudan olisi välillä voinut polttaa, olen valmis tekemään sen kaiken uudestaan.

Senja Kilpeläinen / 2.5.2019

Lue myös