Pelko naurun takana – liian moni eläin kokee julmuutta tykkääjien takia

NÄKÖKULMA

Eettinen eläinvideo voi olla tulevaisuuden käsite yhtä lailla kuin Reilun kaupan -tuotteet elintarvikealalla.

Eläinvideo. Sosiaalisen median Lionel Messi. Jos tahdot pistää kanavasi viraalilentoon, etsi hauska eläinvideo ja pistä se seinällesi. Jokainen tietää kissavideoiden voiman, eli ei mennä enää sinne.

Mennään sen sijaan eläinvideoiden suosion synnyttämään sairauteen nimeltään eläinrääkkäys. Kun ihana kissa juoksee kahdella jalalla ampiaiseksi pukeutuneena, me kikattelemme kuin japanilaiset piirroshahmot. Valitettavan usein Usain Boltin lailla kirmaavan hassunhauskan eläimen takaa ei kuitenkaan löydy halauksia ja suukkoja, vaan väkivaltaa ja pelkoa. Video ei sovi kenellekään.

”Eläimiä ei nähdä subjekteina, vaan ihmisen alaisina objekteina, myös Suomen lakia myöten.”

Eläinten roolista tarpeidemme täyttäjinä kirjoitti erittäin osuvasti toimittaja sekä luonnon ja eläinten puolestapuhujana tutuksi tullut Kimmo Ohtonen:

”Mielestäni läppäreiden kuvaruuduilla söpönä esiintyvän videokulttuurin syntymisen yksi alkujuuri on ikiaikainen uudisraivaajan mentaliteettimme, jolle luonto tuntuu turvallisimmalta silloin kuin se on kesytetty ihmisen vallan alaisuuteen. Eläimiä ei nähdä subjekteina, vaan ihmisen alaisina objekteina, myös Suomen lakia myöten. Eläimiä arvotetaan edelleen suhteessa siihen, miten ne palvelevat etujamme ja tarpeitamme, myös tunnetasolla.”

”Kuinka me voimme tiedostaa ongelman ja reagoida siihen muutenkin kuin olemalla reagoimatta?”

Eläinvideoiden suosion perimmäinen syy piilee nimenomaan tunteessa. Järki jätetään suosiolla naulakkoon, kun eläimet aloittavat ihmisen viihdyttämisen. Usein ihmettelemme, miten tuo karvanössykkä pystyykään kaikkeen tuohon, mutta emme koskaan etsi vastausta tuohon todelliseen avainkysymykseen: Miksi tuo eläin oikeasti tekee noin?

Tärkeintä onkin nyt pohtia, voimmeko oppia pois tästä toimintamallista? Kuinka voimme oppia itsemme irti tarpeesta peukuttaa videoille, joissa eläin toimii sen lajille epätyypillisesti ja minkä taustalla saattaa olla kyse jopa eläinrääkkäyksestä? Kuinka me voimme tiedostaa ongelman ja reagoida siihen muutenkin kuin olemalla reagoimatta?

Ennen kuin joku perustaa Eettiset Eläinvideot -sivuston, meidän vastuullamme on pohtia eläinvideoiden taustoja pintaa syvemmältä. Jokaisen elävän olennon tulisi olla kiinnostava ja kunnioitettava ilman sirkustemppuja.

“When I look into the eyes of an animal, I do not see an animal. I see a living being. I see a friend. I feel a soul.” 
Anthony Douglas Williams

Miko Vainio / 28.8.2017