Saa haastaa, haastan takaisin!

Näkökulma

Christel Lindqvist-Jauhiainen / 31.5.2017

Tässä tekstissä kehun itseäni. Sillä olen saanut kehuja.

”Miten en ole kuullut tätä aikaisemmin?” on kysymys, johon olen viime aikoihin törmännyt esitettyäni presentaatiomme ja filosofiamme niin vanhoille kuin uusillekin asiakkaille. Kysymykseen ”miten tuo kaikki kuulostaa niin helpolta ja selkeältä?” vastaan, koska me oikeasti haluamme teidän kanssa tätä tehdä, avoimesti ja rehellisesti ja toisiamme kuunnellen ja sparraten, tarinallisuus edellä.

Kohtaamisessa täytyy nopeasti pystyä lukemaan kuuntelijaa, tämä kuuntelijahan on kuunnellut samanlaisia juttuja monta kertaa toistenkin suista. Millä tavalla erottuisin niistä muista? Välillä (hyvin usein käyttämäni) suomenruotsalainen ironia tepsii, välillä ei. En anna kovin helposti periksi, haluan jollain konstilla päästä lähemmäksi kuuntelijaa, haluan löytää sen jutun, jonka ympärille voidaan hetkeksi jäädä juttelemaan. Haluan sillä erottautua. Olen työssäni melko suorapuheinen, mikä herättää tunteita. Näen, että tärkeimpiin tehtäviini kuuluu eri ideoiden ja asioiden kriittinen pohdiskelu ja mietiskely. En seuraa tässä erään iisalmelaispoliitiikon neuvoja: ”en ole puolesta, enkä vastaan, pikemminkin päinvastoin”, vaan minua saa haastaa, mutta haastan takaisin. Siitä olen saanut paljon kiitosta.

Väittäisin, että ainekset onnistua kohtaamisessa ovat samanlaiset oletko kohtaamassa yksittäistä ihmistä vaiko isompaa yleisöä, puhutaan vaikka messuista. Kohtaamisessa tarvitaan mielenkiintoista ja erottautuvaa sisältöä, innostavaa tarinaa ja halukkuutta kertoa sanomaa kävijöille.

Tapaan työssäni monta ihmistä ja työhöni kuuluu järjestää ihmisten välille tapahtuvia kohtaamisia. Kohtaamisessa menee kaikki kyllä ihan hyvin, jos muistaa sen, minkä takia kohtaamiseen on alun perin lähdetty. Ota yhteyttä, niin kerron tavastamme ”tehdä kohtaamisia” lisää, mielelläni tulen katsomaan kumpi meistä pääsisi haastamaan kumpaa.

Kohtaamisrikasta kesää meille kaikille!

Kirjoittaja on i2:n yhteysjohtaja ja yksi kohtaamistiimimme vetäjistä.