Snowpanda muuttaa Ähtäriin

Ähtärin eläinpuistossa väreilee odottava jännitys, josta myös i2 on eläinpuiston sponsorihankinta ja markkinointikumppanina päässyt nauttimaan: vuoden 2018 alussa puistoon muuttaa kaksi uutta asukasta. Kiinasta kotoisin oleva isopanda on suloinen otus, joka on lempeällä olemuksellaan voittanut puolelleen ihmisten sydämet. Pandat ovat kuitenkin pitkään eläneet vaikeita aikoja, sillä niiden olemassaoloa uhkaavat ilmastonmuutos, elintilan katoaminen sekä hyvin alhainen syntyvyys.

Pitkään jatkuneen määrätietoisen suojelutyön ansiosta isopandaa ei enää pidetä erittäin uhanalaisena, mutta se luokitellaan edelleen vaarantuneeksi. Luonnonvaraisena elää arviolta vain noin 2 000 pandaa. Yli puolet näistä pandoista elää suojelualueilla Kiinassa.

Osana suojeluohjelmaansa Kiina luovuttaa pandoja toisille valtioille lainaan viidentoista vuoden ajaksi. Lainan ehtona on vuosimaksu, joka käytetään pandojen ja niiden elinympäristön suojelutyöhön. Kiina valitsee tarkoin valtiot, joihin pandoja luovutetaan. Pandan voikin nähdä vain neljässätoista valtiossa Kiinan ulkopuolella. Vuoden 2018 alusta Ähtäri saa kunnian majoittaa tarkoin valitun pandapariskunnan puistoonsa.

Lumi on pandalle luontainen elementti

Ihmisten mielikuvissa panda elää usein lämpimässä viidakossa ja sademetsässä. Todellisuudessa panda laskeutuu bambumetsiin lähinnä ruokailemaan ja elää muuten lumen keskellä vuoristossa.

Suomen vaihtuvat vuodenajat talvikuukausineen tarjoavat pandalle luontaisen elinympäristön, mikä lisää mahdollisuutta niiden luonnolliseen lisääntymiseen. Kiinan panda-asiantuntijoilla onkin korkeat toiveet siitä, että Ähtäriin muuttava pandapariskunta onnistuisi saamaan pandan pentuja luonnollisesti.

Panda ei myöskään nuku talviunta, niin kuin suomalainen karhu. Luminen talvi on pandalle kaikkein omin ympäristö, joten se ei todellakaan tuhlaa talvikuukausia nukkumiseen vaan nauttii talvesta ja lumessa peuhaamisesta täysin rinnoin.

Hanna Grönholm / 13.11.2017