The House Always Wins – Vegas Golden Knights on johtamisen mestariteos

NÄKÖKULMA

The House Always Wins – Vegas Golden Knights on johtamisen mestariteos

NÄKÖKULMA

Vegas Golden Knights on debyyttikaudellaan matkalla Stanley Cup -finaaliin. Ja isoin kiitos siitä kuuluu valmennukselle.

Las Vegas sai kuluneelle NHL-kaudelle oman jääkiekkojoukkueen, Vegas Golden Knightsin. Joukkueen runko rakennettiin muiden NHL-joukkuiden pelaajista niin sanotun laajennusdraftin kautta. Laajennusdraftissa Las Vegas sai varata yhden pelaajan kustakin joukkueesta. Muut joukkueet saivat kuitenkin suojata pienen määrän pelaajiaan varauksilta. Ja jotta tämä rajoite ei riittäisi, muilla NHL-seuroilla oli mahdollisuus suojata niin sanottuja suojaamattomia pelaajia ylimääräisillä sopimuksilla.

Jos NHL on liigana yhtään tuttu, ymmärtää välittömästi, että jo pelkästään palkkakatto levittää supertähdet tasaisesti eri joukkueisiin. Ja kun seurat saavat suojata kultakimpaleensa, ei Vegasilla ollut varattavissa kovinkaan montaa supertähti-statuksella varustettua pelaajaa.

Vegas kuitenkin pelasi uskomattoman runkosarjan. Vaikkei kukaan pystynyt varmuudella sanomaan, mihin saakka debyyttikautta pelaavan joukkueen taso riittää, ovat divisioonan mestaruus runkosarjan päätteeksi, pudotuspelipaikka ja selviytyminen konferenssifinaaliin aivan uskomattoman kovia suorituksia.

Miten tässä näin kävi?

Usein sanotaan, että menestys tai menestymättömyys on kiinni pelaajista. Osittain se on totta, mutta joukkueen kokoaminen, sen pelillinen luonne sekä vahvuuksien korostaminen ja heikkouksien minimoiminen on aina valmennuksen ja joukkueenjohdon ansiota. Ja tässä Golden Knightsin omistaja George McPhee sekä päävalmentaja Gerard Gallant ovat tehneet aivan uskomatonta työtä.

Gallant on löytänyt NHL:stä uskomattoman määrän pelaajia, joiden potentiaalia ei osattu tai pystytty hyödyntää edellisissä seuroissa. 25-vuotias William Karlsson on malliesimerkki potentiaalin maksimaalisesta hyödyntämisestä. Edellisten kahden kauden aikana Karlsson teki yhteensä 45 pistettä 162 runkosarjaottelussa. Kulunut kausi Vegasissa oli kuitenkin jotain sellaista, johon yksikään tilastonikkari ei olisi koskaan laittanut rahojaan kiinni: Karlsson teki 82 pelissä yhteensä 78 pistettä, joista peräti 44 oli maaleja. Kun tähän yhtälöön tuodaan vielä tasollaan pelaavia konkareita, on Vegasin johto lyönyt yhdet historian kovimmista näytöistä pöytään.

Havaitse, usko ja nauti

Se, selviääkö Vegas Stanley Cup -finaaleihin asti, on vielä mysteeri. Sillä ei ole oikeastaan edes merkitystä muille kuin Vegasin pelaajille ja kannattajille, mutta yksi asia on varma jo tässä vaiheessa:

Hyvä johtaja näkee pelaajissaan jotain sellaista, jota muut eivät näe. Hyvä johtaja luottaa omaan osaamiseensa sekä kykyjen tunnistamiseen ja pystyy antamaan pelaajilleen työkalut, tilan ja motivaation huippusuorituksiin.

Ja kun potentiaali maksimoituu, voi johtaja nauttia työn hedelmistä.

Miko Vainio / 11.6.2018

Lue myös