Toisto kerrallaan voi suorittaa niin tekstiä kuin burpeitakin

NÄKÖKULMA

Toisto kerrallaan voi suorittaa niin tekstiä kuin burpeitakin

NÄKÖKULMA

Luovaan työhön ja urheilemiseen kuuluu useita samankaltaisia lainalaisuuksia. Motivaatio vaihtelee päivien mukaan, omaan kuntoon voi harvoin luottaa ja pitkäjänteinen harjoittelu tuottaa aina lopulta tulosta.

Kaikessa monipuolisuudessaan Crossfitin harrastaminen on tuonut elämään ainakin kykyä sietää pettymyksiä, harvinaisen hyvän tietoisuuden oman kunnon rajoista sekä rutiinia aamuihin. On ollut hauska huomata, kuinka moni harjoitteluun liittyvä asia toimii hyvänä ohjenuorana myös kirjoitustyössä. Sillä onhan kirjoittaminen välillä kuin urheilua: tekeminen haastaa mutta myös palkitsee.

Täydellisen suorituksen tuntee heti

Luovan konseptin tai sloganin synnyttäminen vaatii erityistä keskittymistä ja tekniikkaa. Ilman aikaa ja rentoa kypsyttelyä on turha edes yrittää, eikä itseään voi pakottaa hyvään suoritukseen kuin paineen alla ja harvoin. Usein hyvät konseptit syntyvät puolivahingossa ja loistavan tunnistaa heti.

Samanlaista hermoston lepuuttamista ja vapautunutta mielentilaa tarvitaan haastavissa painonnostoliikkeissä, joissa tekniikka on kaikki kaikessa. Ennen lopullista suoritusta mielessä käy aina pieni epäilys omasta onnistumisesta. Mutta täydellisen noston tunnistaa joka kerta heti vastaanottovaiheessa.

Rutiinihommat tehdään toisto kerrallaan pois

Peruskunnon tärkeyttä korostetaan lähes lajissa kuin lajissa, eikä kirjoittaminen ole siitä poikkeus. Rutiinihommia on aina ja omaa tekniikkaa täytyy kehittää pitkäjänteisesti. Kaikkihan sen tietää, että PK-lenkkejä pitäisi juosta, mutta harvaa ne oikeasti innostaa. Myös arjessa on välillä pakotettava itsensä tekemään rutiininomaisia töitä, sillä toisto kerrallaan tehtynä ne vapauttavat aikaa luovemmalle ajattelulle.

Pitkässä juoksussa peruskunto palkitsee kuitenkin aina. Burpeiden hyppääminen on ikävää, mutta tietää parempaa suoritusta tuleville vuosille. Samoin perustekstin tuottaminen kehittää aina kielitajua eteenpäin ja lujittaa osaamista.

Lopun kipu on ohi nopeasti  

Kun deadlinet lähestyvät, on työhön suhtauduttava kuin muutaman minuutin all out -harjoitukseen. Epämukavuus on taattu, mutta se ei kestä ikuisesti. Lopun voittajafiilis kruunaa suorituksen joka kerta. Kun mahdoton olikin mahdollista, oma henkinen kapasiteetti kasvaa ja luo uskoa tuleviin koitoksiin.
  

Tiimi antaa voimaa ja valmentajalta saa sparrausapua

Vaikka jokainen on lopulta vastuussa omasta suorituksestaan, on treeneissä ja töissä onneksi mukana tiimikavereita, jotka antavat voimaa niin perustekemiseen kuin haastavampiinkin suorituksiin. Joskus siihen yksittäiseen nostoon tulee parhaat tekniikkavinkit treenikaverilta, joka on paininut saman ongelman kanssa. Toisaalta vaikka esimies voi kannustaa juuri ratkaisevalla hetkellä ylittämään itsensä töissä.

Lopulta tasapaino ratkaisee. Kun pohja on tehty hyvin ja huolella, vaikeampiin suorituksiin on kapasiteettia hetkellä kuin hetkellä. Perushommia tehdään ahkerasti toisto kerrallaan, ja luovuutta sekä tekniikkaa vaativien projektien osuman kohdalleen tietää heti – niin töissä kuin salillakin.

Hanna Huotarinen / 25.4.2019

Lue myös